Rakuuna

Rakuuna (Artemisia dracunculus), Venäjältä peräisin oleva yrtti, on saavuttanut suosiota sekä ruoanlaitossa että hajuvesiteollisuudessa. Nimi juontaa juurensa muinaiseen uskomukseen, jonka mukaan kasvi voisi parantaa käärmeenpuremia. Rakuunaa viljellään nykyään maailmanlaajuisesti, erityisesti pohjoisella pallonpuoliskolla. Eteeriset öljyt uutetaan tislaamalla vastakukkinutta kasvia, jolloin syntyy makea, mausteinen tuoksu, jossa on lakritsin ja sitruksen vivahteita. Hajuvesissä rakuunaa käytetään tuomaan raikkautta, vihreyttä ja anismaisia sävyjä, usein ylä- tai sydännuottina. Yrtin monipuolisuus ja ainutlaatuinen aromi tekevät siitä arvokkaan raaka-aineen monimutkaisten ja tasapainoisten tuoksujen luomiseen. Rakuunan rikas historia ja kulinaarinen suosio vahvistavat sen asemaa hajuvesiteollisuudessa.

Lue lisää