Pidä huolta partaveitsestäsi
Stroppaus, teroitus ja ylläpito
Kirjoittanut Simon Klaren, parturi
Jos kuulut niihin, jotka arvostavat aitoa vanhan ajan parturifiilistä ja haluat siirtyä shavettesta seuraavalle tasolle, olet löytänyt perinteisen partaveitsen. Tässä yhdistyvät tyyli ja eleganssi (ja monen naisen mielestä – myös vetovoima), ja saatat pitää kompromissina sitä, että vaihdat shavetten äärimmäisen läheisen parranajon siihen kokemukseen, jonka vain historiallinen, satojen vuosien taakse ulottuva parranajoväline voi tarjota – ja hoidat työkalusi yhtä huolellisesti kuin autoharrastaja vahaansa klassikkoaan. Aidompaa ei ole olemassa.

Jos shavetten tai saftey razorin kokeilujen jälkeen tunnet edelleen vetoa ja hallitset tekniikan kohtuullisesti, saatat olla valmis partaveitseen. Toisin kuin shavette, partaveitsi vaatii paljon työtä, intohimoa ja huolenpitoa. Terä on taottu, mikä vaatii erityistä huomiota – ja vastuu on sinulla, jos haluat laadukkaan parranajotuloksen. Mutta juuri tässä piilee viehätys – kyseessä on elämäntapa ja ylellisyys, jota ei voi verrata mihinkään muuhun.
Partaveitsi koostuu kahdesta pääosasta: kahvasta (samankaltainen kuin shavetessa) ja taitettavasta terästä, jossa on leikkuureuna ja selkä. Terä ja kahva yhdistyvät niin sanotulla hännällä.
Laadukkaimmissa veitsissä terä on usein koristeltu kullalla.
On äärimmäisen tärkeää, että partaveitsesi on valmistettu laadukkaasta teräksestä – muuten et saa terävää leikkuureunaa, eikä tehokas parranajo onnistu. Paras materiaali on niin sanottu hiiliteräs (tunnettu erinomaisesta terävyydestään, käytetään myös kokkiveitsissä ja autonkorissa) tai hopeateräs. Näitä löytyy esimerkiksi saksalaiselta Dovo-yritykseltä, joka on yksi maailman johtavista partaveitsien ja tarvikkeiden valmistajista. Kauneimpia ja laadukkaimpia käsintehtyjä veitsiä valmistaa ranskalainen Thiers-Issard Sabatier. Myös ruotsalaisia merkkejä, kuten Eskilstunassa valmistettu Heljestrand, löytyy korkealla laadulla.
Ruostumatonta terästä näkee usein vaihdettavissa kaksoisterissä, ja siihen tarkoitukseen se sopii hyvin, mutta partaveitsissä sitä ei suositella (jos näet kiinalaisen partaveitsen ruostumattomasta teräksestä – niitä löytyy esimerkiksi käytettynä – kannattaa jatkaa etsintöjä). Niitä ei yksinkertaisesti saa teroitettua tarpeeksi teräviksi.
Partaveitsien hintaan vaikuttaa yleensä kahvan materiaali ja ulkonäön eksklusiivisuus. Puhvelinsarvi, espanjalainen tammi ja eebenpuu ovat yleensä satoja euroja kalliimpia kuin muovi tai helmiäisjäljitelmä (vaikka vaihtelua on paljon). Laadukkaimmissa veitsissä terä on usein koristeltu kullalla. Jos haluat todella erottua ja hankkia todellisen harvinaisuuden, on olemassa partaveitsiä, joissa kahva on aitoa mammutinluuta (sertifikaatti mukana) – mutta silloin hintalappu onkin viisinumeroinen. Ylellisyydellä on hintansa.
Pieni valikoima partaveitsiämme
Tai katso koko partaveitsivalikoimamme täältä...
Partaveitsien leveys mitataan tuumissa ja kokoja löytyy 3/8 tuumasta 7/8 tuumaan. Valinta on henkilökohtainen ja perustuu omaan makuun. Leveämpi terä kerää enemmän vaahtoa ja partakarvoja, mutta on samalla vaikeampi hallita. Terän kärki voi olla eri muotoinen eri veitsissä, mutta pyöreä kärki on yleensä helpoin käyttää ja aiheuttaa vähiten haavoja.
Partaveitsiä valmistetaan myös eri teroituksilla, ja tähän kannattaa kiinnittää huomiota – järjestelmä voi tuntua monimutkaiselta, mutta oikean veitsen valintaan kannattaa käyttää aikaa.
Yleisimmät teroitukset ovat Full Hollow, 1/2 Hollow ja 1/4 Hollow, jotka kertovat kuinka kovera terän alaosa on leikkuureunan kohdalla. Mitä koverampi terä, sitä ohuempi ja terävämpi se on. Full Hollow on erittäin kovera ja siksi yleensä terävämpi ja ohuempi kuin 1/2 Hollow tai 1/4 Hollow. Mitä ohuempi terä, sitä vaikeampi sitä on hallita – joten Full Hollow sopii kokeneemmalle käyttäjälle. 1/2 Hollow ja 1/4 Hollow (tunnetaan myös nimellä ”Wedge”, suomeksi ”Kiila”) ovat suorempia ja painavampia, ja siksi vakaampia käsitellä – niitä suositellaan usein aloittelijoille.
Kokenut käyttäjä voi kokeilla niin sanottua singing razor -partaveistä, joka on erityisen koveraksi hiottu – eli Full Extra Hollow. Nimensä se on saanut siitä, että terä ”laulaa”, kun sitä napauttaa. Tätä ei kuitenkaan suositella, sillä se heikentää tasapainoa. Tasapainotus on oma taiteenlajinsa ja hyvin monimutkainen. Mielenkiintoisena yksityiskohtana mainittakoon, että 25 % Full Extra Hollow -teristä joudutaan hylkäämään tehtaalla, koska ne eivät täytä vaatimuksia.
Tunnetut valmistajat kuten Dovo suosittelevat, ettei partaveistä teroiteta hiomakivellä ennen kuin se on ehdottoman tarpeellista – yleensä noin kerran vuodessa. Uusi partaveitsi on aina valmiiksi teroitettu, ja säännöllisellä ylläpidolla se kestää koko eliniän. Siksi suoritetaan niin sanottu stroppaus.
Stroppaus tehdään pitkällä nahkaremillä (stroppi, englanniksi ”strop”) partaveitsen terän ylläpitämiseksi – ei teroittamiseksi. Stroppaus suoristaan partaveitsen leikkuureunan mikroskooppiset ”aallot” tai ”kolhut”, jotka partakarvat ovat aiheuttaneet viimeisimmän parranajon aikana. Sanotaan, että karkea parta on yhtä vaikea leikata kuin ohut kuparilanka – voit siis kuvitella, miltä leikkuureuna näyttää mikroskoopissa parranajon jälkeen.
Stroppeja on kolmea tyyppiä (yleensä vasikan- tai puhvelinnahkaa, tunnetuin valmistaja on Dovo)
Ripustettava stroppi
Toisessa päässä on koukku tai lenkki ja toisessa kädensija. Karvapuoli, eli kiiltävä puoli, tulee ylöspäin. Stroppi pidetään kireällä ja veitsi asetetaan koko terän matkalta tasaisesti stroppia vasten. Gents myy myös oman version, jossa on aitoa vasikannahkaa edessä ja canvasia takana (canvas-puolta käytetään ennen nahkapuolen stroppausta terän kiillon viimeistelyyn) sekä leveämmän stroppin puhtaasta lehmännahasta.
Sanotaan, että karkea parta on yhtä vaikea leikata kuin ohut kuparilanka.
Paddle-stroppi
Muodoltaan – kuten nimikin kertoo – kuin mela, ja sitä käytetään esimerkiksi pöytää tai polvea vasten. Hyvä valinta, jos ripustettavan stroppin kireänä pitäminen tuntuu hankalalta.
Käsistroppi
Dovon valmistama malli, joka muistuttaa paddle-stroppia, mutta on pingotettu metallikehykseen ja monen mielestä helpompi käyttää aluksi. Leveys ei kuitenkaan ole yhtä suuri kuin muissa, joten koko terä ei stroppaa yhdellä vedolla, vaan veitsi täytyy vetää useamman kerran.
Kun stroppaat, muista pitää stroppi kireällä, jos käytät ripustettavaa mallia. Ensimmäisellä käyttökerralla – ja aina kun stroppi tuntuu kuivalta – käytä stroppitahnaa (on olemassa myös erityisiä nahkabalsameja). Tahnan rasva pitää stroppin pehmeänä ja joustavana ja tekee veitsen liikkeestä hieman raskaamman. Aloita levittämällä stroppitahna karvapuolelle, eli kiiltävälle puolelle (jos valmistaja on Dovo, se on se puoli, jossa lukee ”Dovo”). Hiero tahna nahkaan käsin. Stroppitahnaa ei tarvitse käyttää joka kerta, vaan vain silloin, kun nahka alkaa tuntua kuivalta.
Pieni valikoima stroppituotteita
Tai katso kaikki stroppituotteemme täältä...
Stroppatessa veitsi asetetaan tasaisesti stroppia vasten ja vedetään selkä edellä, ensin itseä kohti ja sitten poispäin – koko ajan veitsen selkä edellä. Painetta ei tarvita, vaan partaveitsen oma paino riittää. Vedä veitsi vinosti koko stroppin pituudelta. Kun käännät veistä, tee se selkä stroppia vasten, ei leikkuureuna, muuten sekä terä että stroppi voivat vahingoittua. Stroppauksen myötä leikkuureunan ”kolhut” sulkeutuvat ja terästä tulee taas suora ja terävä.
Älä stroppaa heti parranajon jälkeen, sillä silloin leikkuureuna on huokoinen ja voimakas stroppaus voi pahimmillaan rikkoa terän ohuimman osan. Stroppaa siis aina ennen parranajoa, ei sen jälkeen.
Paras tapa on käyttää stroppia ennen jokaista parranajoa noin 1–2 minuuttia, riippuen siitä, kuinka terävä tai tylsä veitsi on. Tärkeintä on, ettei veistä koskaan vedetä leikkuureuna edellä – se pilaa arvokkaan partaveitsesi (ja alussa on helppo vahingoittaa stroppia, jos tekee väärin!). Veistä ei myöskään pestä stroppauksen jälkeen, vaan ainoastaan parranajon jälkeen.
Teroitus kannattaa jättää ammattilaisille, ja yleensä suositellaan, että partaveitsi viedään teroitettavaksi asiantuntijalle, kun sen aika koittaa. Se maksaa korkeintaan muutaman kympin, mutta on sen arvoista, sillä väärällä tekniikalla voi aiheuttaa pysyviä vaurioita terään. Lähimmät parturiliikkeet osaavat usein neuvoa, mistä löytyy teroitukseen erikoistuneita ammattilaisia.
Yleisesti suositellaan, että partaveitsi viedään teroitettavaksi asiantuntijalle.
Jos kuitenkin tunnet hallitsevasi tekniikan ja sinulla on kokemusta, huomioi seuraavat asiat: kun teroitat veistä hiomakivellä (saatavilla myymälöistä), liike on päinvastainen kuin stroppauksessa. Teroitettaessa vedetään leikkuureuna edellä, leikkaavin liikkein. Käännä veitsi kiven päällä selkä edellä. Liike muistuttaa kahdeksikkoa. Parasta on katsoa ohjevideoita esimerkiksi Youtubesta – niistä löytyy hyviä vinkkejä myös kokeneille. Jos tunnet epävarmuutta tekniikasta, kannattaa hankkia muutama käytetty veitsi harjoitteluun ennen kuin laitat oman arvokkaan partaveitsesi kivelle. Käytettyjä partaveitsiä harjoitteluun löytyy alle viidelläkympillä.
Teroittaessa kiven päällä tulee käyttää öljyä tai vettä – sillä ei ole väliä kumpaa (tavallinen oliivi- tai rypsiöljy käy hyvin). Kun teroitus on valmis, voit testata terää kynnen avulla. Jos terä tarttuu kynteen, teroitus on valmis ja voit aloittaa stroppauksen. Kun veitsi on riittävän terävä parranajoon, sen pitäisi leikata hius poikki.