Valitse oikea partaveitsi

Kirjoittanut Simon Klarén, parturi

Parranajo on olennainen osa miehistä kulttuuria. Monille se on arjen rutiini, jonka haluaa hoitaa nopeasti. Toisille se on lähes pyhä rituaali, jossa terävät välineet ja täydellinen lopputulos ovat kaiken ydin. Kun opit hallitsemaan parranajon veitsellä, saavutat tunteen ja läheisyyden, johon mikään partahöylä ei yllä.

rakningmodell-banner

Oikean partaveitsen valinta vaatii monen asian huomioimista. Edessäsi on erilaisia teriä, kokoja, muotoja ja materiaaleja. Opastamme sinut veitsiviidakon läpi, jotta löydät juuri sinulle sopivan veitsen.

Kiinteä vai vaihdettava terä?

Ensimmäinen ja suurin valinta tehdään kahden täysin erilaisen veitsen välillä. Klassinen veitsi on kiinteäteräinen ja tunnetaan kunnioitusta herättävällä nimellä Cut Throat Razor. Vaihtoehtona on veitsi, jossa on vaihdettava partaterä – tätä kutsutaan usein nimellä Shavette.

Lue lisää Shavettesta ja Cut-Throatista

Klassisen partaveitsen eri osat

Kun valitset kiinteäteräisen partaveitsen, kohtaat lisää uusia valintoja. Hintahaitari ulottuu muutamasta kymmenestä eurosta useisiin tuhansiin.

skaft_blad

Kahva

Partaveitsen kahva vaikuttaa kokemukseen ja hintaan enemmän kuin itse veitsen toiminnallisuuteen. Kahvan valinta on pitkälti makuasia. Useimmissa cut-throateissa kahva on luuta, puuta (molemmissa usein käsintehty) tai muovihartsia. Kaikki toimivat, mutta kahvan valinnalla voit tehdä veitsestäsi ainutlaatuisen ja erittäin arvokkaan.

Tunnustele, miltä veitsen muoto ja materiaali tuntuvat kädessäsi. Saatko hyvän otteen? Onko paino sopiva? Muovihartsiset (esim. helmiäis-, kilpikonnajäljitelmä, muovi jne.) veitset ovat usein kevyempiä, kun taas puu ja erilaiset luut tuovat lisää painoa ja tuntuvat ylellisemmiltä ja elegantimmilta.

Terämateriaali

Partaveitsessä tärkeintä on terävyys. Saksalainen Solingenin tai englantilainen Sheffieldin hiiliteräs ovat varmoja valintoja. Ne toimitetaan usein valmiiksi teroitettuina ja ovat heti käyttövalmiita. Koska hiiliteräs ruostuu helposti, terä tulee aina kuivata huolellisesti käytön jälkeen ja öljytä pidempää säilytystä varten. Erityisen kiinnostava on damaskoitu terä, jossa seppä on taonnut yhteen useita rautakerroksia ja erilaisia teräslaatuja. Näin yhdistyvät raudan sitkeys ja teräksen leikkaavuus. Damaskoidun terän tunnistaa kauniista, marmoroidusta kuviosta. Tämä on partaveitsien Rolls Royce, ja aitojen damaskoitujen veitsien hinnat ovat korkeita.

Edullisia veitsiä löytyy silloin tällöin käytettynä, mutta on tärkeää, että teräsmateriaali on ilmoitettu – jos kyseessä on ruostumaton teräs, niitä kannattaa välttää, sillä niitä ei voi stroppata tai teroittaa riittävän teräviksi. Niistä ei siis saa kunnolla teräviä.

Leveys

Partaveitsen leveys ilmoitetaan tuumina. Terän leveys vaikuttaa veitsen painoon ja käsiteltävyyteen. Kapeampi 5/8 tuuman terä on helpompi hallita ja sopii hyvin aloittelijoille tai pienikätisille. Leveämpi 6/8 tuuman terä on usein kokeneiden ja suurempikätisten suosiossa.

Ontelo/Skålaus

Partaveitsen terä on useimmiten onteloitu. Mitä enemmän terä on onteloitu (kovera), sitä terävämpi ja joustavampi veitsi on – mutta myös vaativampi käyttää. Onteloinnin määrä vaikuttaa parranajokokemukseen. Nuori, kiinteä iho ei vaadi veitseltä suurta joustavuutta, jolloin täysin suora (flat tai wedge) terä riittää – tämä on kuitenkin harvinainen. Iän myötä iho menettää kimmoisuutta ja kiinteyttä, jolloin hyvä parranajo vaatii enemmän onteloitua terää. Yleinen vaihtoehto on puolionteloitu (1/2 hollow) terä, jota löytyy usein edullisemmista veitsistä. Eniten onteloidut terät ovat joustavimpia ja sopivat kaikille ihotyypeille. Täysin tai erityisen onteloitu (full hollow/extra hollow) terä on terävin ja usein myös hintavin vaihtoehto.

Kärki

Veitsen kärjen muoto vaikuttaa parranajoon. Terävät ja selkeästi rajatut kulmat mahdollistavat tarkan ajon, mutta kasvattavat viiltojen riskiä. Pyöristetyt kulmat ovat anteeksiantavampia, mutta eivät yllä yhtä tarkasti vaikeisiin kohtiin. Neljä suosittua kärkimallia ovat yleisimmät. Pyöristetty kärki (round nose) on tavallisin – siinä ei ole selkeitä kulmia, mikä minimoi viiltoriskin, mutta tarkkuus kärsii. Tätä suosittelemme usein aloittelijoille ja sileäksi ajaville miehille. Ranskalainen kärki (french nose) on yläosastaan pyöristetty, mutta siinä on terävä kulma – sillä pääsee helpommin nenänalusalueelle. Koukku kärki (hook nose) on kovera ja vaatii kokeneen käden. Kulmikas kärki (square nose) sopii tarkkaan ajoon pienillä alueilla.

Tekniikka

Jos valitset parranajon cut-throat-veitsellä, stroppaa se ensin. Katso ohjeet tästä.

KATSO KAIKKI CUT-THROAT-VEITSEMME