Mitä stroppaaminen on?

Gents keskittyy

Partaveitsen stroppaaminen tarkoittaa sitä, että suoristat terän mikroskooppiset "aallot" tai "lommut", jotka partakarvat ovat aiheuttaneet viimeisimmän parranajon aikana. Sanotaan, että karkea parta on yhtä vaikea leikata kuin ohut kuparilanka – voit siis kuvitella, miltä terä näyttää mikroskoopilla tarkasteltuna parranajon jälkeen.

strigling-rakkniv-kullaberg

Kun stroppaat, asetat veitsen tasaisesti stroppia vasten ja vedät sitä veitsen selkä edellä, ensin itseäsi kohti ja sitten poispäin. Koko ajan veitsen selkä edellä vetosuunnassa. Kun käännät veistä, tee se aina veitsen selkä stroppia vasten, ei terä, muuten vahingoitat sekä terää että stroppia.

Stroppauksen myötä terän "lommut" sulkeutuvat kohti keskiviivaa ja terästä tulee jälleen suora ja terävä. Älä stroppaa heti parranajon jälkeen, sillä silloin terä on "tuoreesti lommoilla" ja huokoinen – voimakas stroppaus voi tällöin pahimmillaan katkaista tai murtaa terän aivan kärjestä. Puhumme nyt mikroskooppisista yksityiskohdista, mutta silti! Stroppaa siis aina ennen parranajoa, ei sen jälkeen.

Muista käyttää välillä myös stroppitahnaa. Stroppin ylläpitoon käytetään tahnaa ilman hionta-ainetta, ja kun partaveitsi tuntuu tavallista tylsemmältä, valitse stroppitahna, jossa on mukana hionta-ainetta.

Partaveitsen teroitus – kun veitsi on todella tylsä

Partaveitsen teroittaminen on vaativaa ja aikaa vievää. Emme suosittele tekemään sitä itse ennen kuin olet harjoitellut ja saanut hyviä tuloksia edullisilla veitsillä kirpputorilta tai huutokaupasta. Älä ota riskiä arvokkaan partaveitsen kanssa ennen kuin hallitset hiomakiven käytön varmasti. Useimmilla itseään kunnioittavilla suutarimestareilla on terän teroittamiseen sopiva laite, ja teroituksen hinta harvoin ylittää 100–150 kruunua.

PARRANAJON TERÄVÄT MESTARIT